duminică, 22 februarie 2009

Viva Mexico! (2)

Probabil ca s-a inteles clar din primul post pe tema asta ca mi-a placut in Mexic. Daca nu s-a intles, mai zic eu o data ca sa fie clar: mi-a placut si inca foarte mult! Asa de mult ca le-as spune imediat cu mare placere "Hasta la vista" la texani si as intinde-o fix mai la sud de granitza.

De ce e asa fain in Mexic si mai ales de ce asa de fain comparativ cu Texasul? Pentru o multime de motive... In primul rind Mexicul e viu, debordeaza de viata. Fata de blazarea si monotonia vietii din Dallas, in Mexic simti ca traiesti. Si cu bune si cu rele... Da, te deranjeaza de multe ori galagia facut ade palavrageala localnicilor, dar e bine ca macar zic ceva; sint caraghioase mashinutzele in care circula de colo-colo, dar merg o multime si pe jos; te cam plictisesti de gustul/mirosul omniprezent de ardei iuti, dar asta pina gusti niste queso fresco si il compari cu teribilele optiuni in domeniul brinzeturilor de la nord de granitza: american cheese and swiss cheese :D; te enerveaza chiar si atitia palmieri cu frunzele atirnind in mare, atuncati un ochi la boschetii din preeria texana si iti trece angoasa...
Altfel, iau oamenii viata asa cum vine, se agita doar cind e cazul, ca doar avem timp... Mañana...

Mi-a mai placut de mexicani ca sint zdraveni la cap: ce li se reproseaza de obicei de turistii straini? Ca nu se omoara cu curatenia si ca e cam problema sa misuni pe strazi... OK, asa ca in toate zonele pe unde merge turistul obisnuit e o curatenie incredibila, cu iz de Scandinavia, iar oamenii de paza si politia sint omniprezenti. Chiar se cam exagereaza cred in directia asta: zonele turistice sint de obicei cu circuit inchis, strazile barate cu bariere si gherete de politie, sa nu cumva sa patzeasca zapacitzii de gringos ceva ca strica afacerea... Din cite am putut eu sa vad nici in rest nu prea sare nimeni sa-ti ia gitul. Mai degraba parca te simti nesigur umblind noaptea prin vreun cartier bucurestean sau indraznind sa faci o plimbare pe jos prin Dallas, dupa apusul soarelui.
Au si alta chestie aberanta in sensul asta: la iesirile din oras sint filtre de politie, care chipurile cerceteaza viguros sa prinda treficantii de droguri/arme. De fapt sint citiva politisti burtosi care nu prea se invrednicesc sa controleze pe nimeni, in schimb motzaie toata ziua la umbra... Latini de-ai nostri, de :)

Tot cam din capitolul curatenie/ordine ar fi aeroportul din Cancun. Asa ca idee, e cel putinde 10 ori mai fain decit cel din Dallas. Altfel, la Margaritaville au intr-adevar killer margaritas. Daca reuseste careva sa bea doua si sa mai prinda si avionul, sa-mi zica si mie. Cred ca e cam o juma de sticla de tequila intr-o margarita :D

Papa locala: trebuie gustata neaparat! Rar gasesti atita diversitate, prospetime si pasiune in pregatirea mincarii. Treceti peste tacos is enchiladas si incercati chestii si mai traditionale. Sint sumedenie si care mai de care mai interesante. V-am zis de queso? Apropos, nu va deranjati sa intrebati de mincare organica pt ca s-ar putea sa nu inteleaga nimeni ce vreti :)
Ca si comparatie, ginditi-va la rosiile de plastic pe care la gasiti in supermarket si "celebra" brinza americana... Facuta, dupa cum scrie pe punga, "with real cheese"!

Transportul: ca sa mergi cu collectivo (autobuzul), mai ales pe distante mari, s-ar putea sa fie necesar sa fii o fire aventuroasa. Nu mai aventuroas insa decit era drumul meu zilnic de la maretzul campus al Facultatii de Fizica spre centrul Bucurestiului. Prietenii stiu de ce si cine nu stie sa incerce sa afle detalii despre auttobuzul 303: Cimitir Ghencea - Platforma Magurele :D
Dar de atunci eram student, acum am bani de taxi. Ceea ce in Mexic nici nu e greu... Cu 10 dolari vezi juma de Riviera, instalat "confortabil" intr-un Tsuru. Cine-i Tsuru? Varianta locala de Dacia 1300, numa ca facuta de Nissan. Nu va faceti griji ca e si Dacia Logan prezenta, degizata in Nissan Aprio si aparuta anul asta. Totusi e cam pentru bogatani, costa mult pentru Mexic...

Oamenii: vorbareti, dornici de comunicare - si prin semne si-n Spaniola pe care am uitat-o eu si-n Engleza imposibila pentru ei, veseli, multumiti de ce au, demni, amabili si politicoshi. Asta e ce am vazut eu cel putin... Nu o sa-l uit pe instructorul de diving care statea la iesirea de pe plaja cu o scoica gigant in mina: vroia un bacsis, dar nu indraznea nici sa ceara nici sa te priveasca in ochi.

Tusistii: multi! Da' multi nu gluma si cam de peste tot, cei mai multi francezi parca. Si binenteles o multime de canadieni si americani... Xenofobi si nesimtiti, cu comentarii care mai de care mai inteligente despre ce amaritzi sint mexicanii. Probabil din categoria asta fac parte si cei care scriu multitudinea de review-uri aiuristice despre Mexic. Zau... e greu de luat in serios cineva care pretinde ca si-a carat salteaua din US pentru ca alea din hotelurile mexicane sint prea tari!

Natura: no comment! Exceptind probabil caldura din cursul verii si faptul ca mai mult de jumatate de tara este totusi un soi de desert... Dar mai exista si Yucatan-ul :)
In plus, fata de lipsa total de pasari din Cipru sau gaitzele omniprezente in Texas, aici vezi flamingo, papagali si pelicani pescuind chiar pe plaja, uitindu-se mirati la turisti.

Aberez prea mult si dau amanunte aiurea... Ca sa inchei e frumos, merita vazut si incercati sa va faceti singuri o idee, nu credeti tot ce vedeti pe net. Si mai ales ce e scris aici :)