vineri, 12 martie 2010

jukefly

Nu stiu cit, cum si cit de mult ati aflat despre jukefly, dar daca nu, sau nu prea mult, simt o nevoie imperioasa sa va spun eu.
Smecheria cu pricina este un player de muzica. Etete mare smecherie! Mare intr-adevar, pentru ca face cam tot ce (mi)-ar trece mie prin capatzina ca ar trebui sa faca. Mai precis:
- cinta (doh!)
- are un search ultra, xtra, cashcaval care chiar functioneaza iar rezultatele sint grupate dupa artist, album si inca paishpe mii de criterii
- afiseaza versurile melodiei curente
- afiseaza biografia trupei/artistului
- arata si un video clip al melodiei respective sau macar citeva poze
- are linkuri catre magazine online pentur cumparat albumul cu pricina
- salveaza liste de preferinte muzicale; listele se pot trimite/share-ui (oops!)
- interfata e superba si mai suporta si teme

Acuma de unde are domne jukefly-ul asta atita muzica si informatii pe masura?! Pai asta e mishto: totul e din surse publice de pe web! Adica muzica propriuzisa vine de la youtube si last.fm, versurile de la x site-uri care le au stocate pe undeva, informatiile despre formatii de la last.fm, wikipedia, etc, etc, etc. Carevasazica jukefly face cam ce ar face o persoana reala interesata de o piesa muzicala: ar asculta bucata respectiva si ar mai obtine si o multime de info despre formatia care o cinta, eventual versuri, albumul pe care a aparut, etc.
Sincer mie mi se pare un mash-up de info extraordinar de util si bine facut. Ca sa nu mai zic de interfata!

Plus, fix aceleasi servicii le poti avea si pentru colectia de muzica de pe calculatorul propriu si personal. Adica face streaming la muzica ta si o poti asculta oriunde ai acces la net. Mare brinza, nu? Streaming media servere sint destule! Da, dar halelalte nu prea pot lucra offline! Adica, poti sa asculti la birou muzica de acasa fara sa ai calculatorul de acasa deschis... Cum? Pai serverul de streaming are grija ca atunci cind esti online sa incarce metadate despre colectia ta muzicala pe serverele jukefly si sa iti asigure redarea acelorasi melodii, din surse publice (sau de la peers? - probabil ca nu), cind esti offline! OK, nu o sa functioneze pentru ascultat ultima creatie pe care ai inregistrat-o azi dimineata cind urlai in dus, dar daca vrei muzica o sa mearga :)

Inca un plus: taman au scos o aplicatie si pt iPhone pentru accesul la jukefly. (De ce aplicatie? Pentur ca Stve Jobs zice ca Flash-ul e un caca maca si nu s-a deranjat sa-l puna pe iPhone). OK, la cit imi place mie de Apple ma mai gindesc daca asta e un plus...

Ce urmeaza? Pai zic chiar ei: concert information, chat, fan-clubs, internet-radio, etc. Etc-ul ala imi place cel mai tare :)

P.S.: pentru cei cu inclinatii mai tehinice jucaria are interfata grafica in Flex si backend-ul in RoR