luni, 31 august 2009

Din ciclul: Ce criza mea?! - Episodul 1: GM

Deci asa la sezon de criza, financiara se pare, se gasira si companiile americanesti de automobile sa se dea cu piciorushele in sus. Durere maxima... Ford, GM, Chrysler se dusera pe copca iete asa dintr-o data. Nimeni nu prea s-a intrebat cum de se declarara insolvabili asa cu totii odata, ca de, e criza, ce sa-i faci?!

Mari se vorbira si se sfatuira, democrati, republicani, Bushi, Baracki si alte alea, se scobira si prin buzunare si pusera de vreo citeva zeci de miliarde de para sa la dea la amaritii de constructori auto. Astia le luara cu minutzele intinse, zisera (sau nu) merci si se pusera pe utilizat.
Utilizara ei ce utilizara, da GM si Chrysler se trezira ca le-ar mai trebui ceva maruntzish ca sa treaca hopul... Asa de vreo inca citeva zeci de miliarde... Au mai plins ei ce-au mai plins pe la Case Alba si au obtinut si maruntzishul cu pricina.
Au mai si dat afara vreo citeva zeci de mii de fraieri, d-aia de la saiba ca managerii erau prea valorosi, vezi rezultatele obtinute. Ba chiar la manageri le-au tras niste prime asa de la 5 zerouri in sus, ca sa fuga, Doamne fereste!, la concurenta.

Ei, de-acum avem malai, avem si mai putini fraieri de hranit, ce ne facem, cum draq iesim din criza?! Simplu, Chrysler se tot face ca negociaza de zor cu Fiat-ul si pe tema asta nu ii prea merg vinzarile. Ford-ul se pare ca i-a cam ajuns ce a primit de la guvern, plus ca mai mereu a vindut bine prin Europa. GM-ul?

Pai GM-ul cica se "reinventeaza". Are si un site de mai mare risul: www.gmreinvention.com. In schimb a facut si ceva bun: se pare ca au inteles, sau si-au adus aminte, ca tehnologic nu prea au avut probleme niciodata, problema lor a fost de management si marketing. Si au inceput sa scoata mashinutze care mai de care mai grozave: Chevy Malibu, GMC Acadia, Buick Enclave, Pontiac G8, Chevy Equinox, Chevy Traverse, Chevy Camarro si, mai nou, GMC Terrain. Toate astea, la categoriile respective, le bat pe japonezele de la Honda si Toyota la orice, de la pret pina la dotari si consum de combustibil. Ca de exemplu Chevy Equinox e un SUV de nivel Honda CRV sau Toyota RAV4, care insa atinge 32 mpg (7.35 l/100km) si are camera pentru mers inapoi in dotarea standard! Plus sistem activ de limitare a zgomotului in cabina, ceva de genul celui de la castile audio cu noise reduction. Ca sa nu mai zic de calitatea net superioara a materialelor folosite... Toata smecheria se vinde in jur de $24000.
Anyways, tare de tot noul Equinox, l-am si condus si se misca frumusel in trafic. Taman cind sa ma hotarasc sa dau Passat-ul propriu si personal pe un Equinox 2010 am aflat ca tre sa apara si GMC Terrain, care e fratziorul cu alta sigla si cu o caroserie mai smechera, cel putin in viziunea mea. Asa ca ma decid sa astept sa apara si asta mai ales ca site-ul GM zice ca in Spetembrie e la dealeri...

Miine vine si Septembrie asa ca, prevazator din fire, acu vreo 2 saptamini incep sa bat la usa dealer-ilor: a venit Terrain-ul? No, Sir! It will be here just mid October! Pai cum ca pe site-ul GM zice ca... Pai da, dar stiti ca acuma, cu concedierile care s-au facut, e mai greu, etc...
Aia e, ce sa-i faci, ma decid sa astept pina la jumatatea lui Octombrie, ca si asa stricto senso nu am nevoie sa imi schimb masina acuma. Numai ca saptamina trecuta zic sa mai trec pe la dealerii de Chevy, poate totusi Equinoxul e suficient de misto ca sa nu-l mai astept pe Terrain... E misto ce-i drept Equinoxul, dar asta daca il gasesti! Primul dealer nu il are. Nici al doilea. Nici al treilea. Apoi ma plictisesc sa caut... Explicatia lor: e cerere prea mare si fabricile nu fac fata! Concluzia mea: e buna si Toyota, mai ales ca au cash back de vreo $2500.

Acuma, vin si eu si intreb: oare prostia managementului de la GM nu are nici o limita?! Deci intri in faliment, obtii bani de la guvern, te restructurezi, scoti de la nafatlina niste masini excelente (care evident le aveai deja dar nu le scoteai ca prostii oricum cumparau orice, ba mai faceau si litera de lege din asta - be american, buy american!), reusesti sa vinzi intr-adevar incredibil de bine (sprijinit si de programul Rabla cu iz americanesc, care e mai fain ca ala european) si apoi nu esti in stare sa produci suficient ca sa acoperi cererea!!! Daca nici astia nu-s cretini, eu nu stiu sa fie cineva pe lume...