marți, 8 septembrie 2009

Din ciclul: Ce criza mea?! - Episodul 2: FED

Il mai tineti minte pe Robin Hood? Sau pe Iancu Jianu al nostru? Aia de luau de la bogati si dadeau la saraci? Cam asa ceva e si FED-ul, un fel de banca nationala a americanoshilor... Cam la fel numa ca invers. Iau de la amarasteanu de rind si deverseaza la banci, firme de asigurari, GM si alte alea. Tot plimbind atitia para, normal ca se mai lipesc ceva si de degetutzele lor, ca doar cine-mparte parte-si face.

Acuma treba lor, n-au decit sa dea cui vor si ce vor... Putin asa la un colt ma priveste si pe mine, ca platesc si eu taxe pe aci, dar hai sa zicem ca nu-i capat de tara din asta.
Ce m-a distrat teribil e ca oamenii isi vad de treaba si trag cu dobinzile si la banutzii dati de guvern la bailout-uri. Mai precis au reusit sa scoata vreo 4 miliarde de dolari din asta... Pina acum. Ca grosul de-abia urmeaza.

Chiar ca e tara tuturor posibilitatilor si America asta. Intra unii in faliment, guvernul ii scoate din kk cu un imprumut, banii sint trecuti prin banca nationala - asta e mai mult banca decit nationala si mai e si privata - si baietii isteti - cin' sa fie, cin' sa fie?! - fac 4 miliarde.

P.S.: apropos, ghici cine e noul Chairman of the Board la GM? Fix nenea Ed Whitacre care inainte a fost CEO la AT&T. Am io asa o idee, mai din interior, ca AT&T nu e chiar pe val :D
P.P.S.: asa ca fini cunoscatori ai situatiei, nu e asa ca-s destepti americanoshii?! mmm... nu chiar! astia 4 miliarde is adunati din cele 700 imprumutate la marile banci, care au inceput sa isi plateasca imprumuturile... ceea ce uita lumea e ca de fapt bailout-ul e mult mai mare decit ce s-a dat la banci, probabil cel putin de 4 ori mai mare. Si aia sint bani care e slaba speranta sa fie vreodata dati inapoi. Asa ca deci, 4 miliarde e bune, dar nu in comparatie cu 3000 si ceva... dar daca alea 3000 au fost luate de la 200 milioane de fraieri iar alea 4 se distribuie la 1000 de wise guys? :D