miercuri, 26 noiembrie 2008

Alte Americi

Ati cetit cartea lui Norman Spinrad? Hop si eu cu o adaugire optimista :D

Pai si carevasazica se facea ca economia globala e in mare criza si binenteles pretenii americanosi au mare parte de vina. Preturile cresteau, dolarul scadea, bursa era sub apa. Toata lumea se uita urit la toata lumea si vinovatia era aruncata care incotro. Ba la bancheri ca sint escroci si fac inginerii financiare, ba la politicieni ca sint corupti si nu-si fac treaba (OK, asta e adevarat si cind nu e criza), ba la omul obisnuit - ca nu consuma destul, sau ca se imprumuta prea mult, sau ca nu economiseste, sau ca... , sau ca...

Cind ce sa vezi?! Nu se stie prin ce miraculoasa intimplare, benzina a inceput sa scada vertiginos iar dolarul sa creasca ca Prislea cel Voinic cu merele aferente cu tot. Bursa s-a mai tinut batzoasa si a luat-o tot la vale ca o fetiza timida, da' pin' la urma ii fac cu ochiu baietzii mentionati si se prinde si ea in hora.

Cum, de ce, care-i faza? Altii mult mai avizati/pregatiti decit mine dau cu bita-n balta facind presupuneri, asa ca ma arunc si eu cu cea mai SF ipoteza pe care am fost in stare sa o generez, relativ la scaderea pretului la benzina :) Si cum tin la paternitatea ideilor mele aberante, daca nu va place teoria, va rog sa propuneti altele si mai fanteziste.
Asa de inceput tre sa zic (serios de data asta) ca nu cred faza cu scazutul pretului din cauza scaderii consumului. E clar ca asta a influentat, dar nu poate fi singurul factor. E o scadere prea dramatica, s-a ajuns la nivelul din 2004-2005. Plus ca de cind a scazut pretul sub $3 pe galon se vede cu ochiul liber ca a sporit substantial inghesuiala pe strada, deci consumul nu cred ca mai scade, poate cel mult in domeniul industrial dar nici acolo la fel de viguros. Plus ca sint o multime de exportatori de petrol, inclusiv Rusia, carora nu le convine sa scada barilul sub $60 si totusi asta se duce in jos cu veselie. In concluzie, io zic ca ar trebui sa mai fie oarece factori decit scaderea consumului.
Ce sa fie, ce sa fie? Oare nu cumva don Bush, in deplinatatea maretzelor sale capacitatzi intelectuale, a dat drumul la consum din rezervele de stat si la productie serioasa din resurse de titei interne? Cel putin la mintea mea asta ar cam explica cum de s-a reusit scaderea pretului la pompa si fortarea scaderii pretului pe plan mondial, cu sau fara blagoslovirea OPEC.

Acuma inchideti ochii si aberati cu mine: daca e asa, de ce sa fi luat americanii masura asta desteapta de consum din rezerve taman acu in mijlocul baritai crizei?! Ar cam fi 3 variante: ori sint prosti facutzi gramada si nu inteleg ca rezervele lor nu sint infinite si odata ce se duc draq nu prea le mai pot face la loc, ori vor sa-i bage in sapa de lemn pe arabi, rusi si alti producatori (ceea ce in cauzl rusilor cel putin pare sa si functioneze), ori - sa bata tobele! - nenea Bush are vreun as in mineca si de-abia asteapta sa ne dea peste nas cu el.
Culmea fanteziei: definitia asului. Daca asul asta inseamna ca, in sfirsit, miliardele de dolari virite in energii alternative au dat roade si pe undeva prin vreun laborator zace vreun prototip de masina electrica, cu celula de hidrogen, cu celule solare sau cu pinze? Daca prototiptilul asta e aproape functional si gata de productia de masa la un pret accesibil muritorului de rind? Si daca decesul GM, Ford si Chrysler inseamna o (re)orientare spre productia de masinutze d-astea minune? Care in citiva pot invada cu desavirsire piata si sa le dea (poate definitiv) peste nas la japonezi si alti producatori de tutu-uri... Asemenea miscare ar cam scoate economia americana din cocoa si baietzii ar cam redeveni "king of the hill" :D

Acuma intebarea de baraj este: lu' tataia Bush (sau lu' nenea Obama) ii place SF-ul?!