vineri, 7 noiembrie 2008

Got Zink?

De citeva zile citesc Crash Proof a lui Peter Schiff, la sugestia unui amic. Nu-i zic astia degeaba Dr. Doom, e de rau ce propavaduieste asta... America e indatorata pina in git (adevarat de altfel), nu mai are industrie manufacturiera (din nou adevarat), trade deficit e imens (foarte adevarat), dolarul isi pierde statutul de "reserve currrency" (posibil), guvernul american falsifica cifrele privitoare la inflatie (foarte credibil, tinind cont de cenzura de aici), chinezoii incep sa consume intern si nu mai au atita nevoie de piata americana (se pare ca da), exportul de informatie si tehnologie nu il poate suplini pe cel de produse (oare?!) , etc, etc, etc... Mai multe "etc-uri" pentru ca mai are o multime de argumente.
Acestea fiind ipotezele, concluzia e una singura: America se indreapta fix spre colaps financiar, de unde nu mai iese decit greuceanu de tot... Solutia, cel putin in viziunea lui Schiff: cumparati aur si ingropati-l in curte, nu tineti dolari ci euro, de bursa apropiati-va doar pemtru actiuni ale altor firme decit cele americane.

O fi, n-o fi... Chiar nu ma cred suficient de calificat sa-mi dau cu parerea... Ce pot sa zic sint doua lucruri: primul ar fi ca firma lui Schiff nu o duce chiar grozav, scade la bursa si pierde clienti pe capete - deci chiar daca prognoza lui e buna, solutiile nu par cele mai indicate, iar al doilea ca se pare ca sint inca domenii in care industria americana duduie din plin.

Ca de exemplu industria chimica si mai precis R&D-ul acestei industrii... Un exemplu: Zink Imaging! Cine-s astia? Un start-up desprins din Polaroid - care apropos a revenit dupa rasunatorul faliment din 2001 - care a inventat ceva grozav dupa mintea mea: tiparirea fara cerneala! Mai precis pe hirtia speciala folosita de imprimantele lor sint deja prezente vopseluri in culorile de baza, iar prin incalzirea si combinarea lor se poate genera culoarea dorita. Procesul complet este descris aici. Dracesc de simplu si eficient.
Exista deja o imprimanta, Polaroid binenteles, bazata pe acest principiu, disponibila la Amazon pentru aproximativ $100. Hirtia e cam $10 pentru 30 de coli. Deocamdata se pare ca sint unele probleme cu redarea culorii si dimensiunea imaginii este foarte mica, 2x3 inch. Avantajul ar fi ca e o solutie portabila, numai buna pentru snap-shot-uri. Are si bluetooth, asa ca se poate conecta si la un mobil.
Alt produs care trebuie sa apara cit de curind este un aparat foto cu imprimanta incorporata, dar daca vreti sa visati cu adevarat uitati-va la Zink World.

Asa ca deci, tinind cont ca R&D-ul pare sa duduie, imi aduc aminte de o replica din Marile Canioane a lui Dan Grigorescu: intr-un magazin de electronice, prin Seattle cred, intra in vorba cu vinzatorul si ajung impreuna la concluzia ca aproape toate chestiile vindute in magazin sint japoneze... "Pai, asa ca american, nu va e frica ca la un moment dat economia americana o sa fie in pericol din cauza asta? Adica importati tot, nimic nu se mai fabrica in America..."; "Nu", raspunde tipul, "Chiar deloc!"; "Pai cum asa?!" se mira profesorul nostru. "Pai", zice Joe The Plumber, "cite premii Nobel au japonezii si cite avem noi?!".

Acuma e drept, Dan Grigorescu scria pe la sfirsitul anilor 70 si de atunci cam tot ce gasesti de vinzare in America pare a fi fabricat pe undeva in Asia, da' parca tot mai multe premii Nobel au americanii... :D