vineri, 6 iunie 2008

Codru e frate cu romanu si americanu s-a nascut birocrat

Si purceseram la ceas de seara sa completam formularele pentru obtinerea SSN-ului, un fel de nr de asigurare sociala de pe la noi, fara de care nu poti sa faci nika pe aci. Il folosesc si ca pe un fel de CNP asa ca e musai sa ai d-asta... Aiurea in tramvai: te legitimezi cu permisul de conducere (oare ce draq fac biciclistii?!) dar te identifici cu SSN-ul... In sfirsit, cite bordeie...

Ca orice formular americanesc care se respecta, frumosul formular vine cu instructiuni de completare... Care instructiuni is in numar de 12 - pagini, nu apostoli - astea toate la un formular de? Cite pagini? Bingo! 1 pagina.

Fain e ca se termina cu un paragraph labartat pe 1 pagina jumatate in care ti se explica cum ocroteste americanu pe codru... Codrul ala de-i frate cu romanu... Adicatelea, se vorbeste despre asa numitul Paper Reduction Act, cum sa reducem noi consumul de hirtie, si macelarirea copaceiilor cu ocazia asta, prin introducerea de formulare electronice... Exact ca aici: formular de 1 pagina electronic, cu instructiuni de 12 pagini pe care tre' sa le tiparesti daca vrei sa intelegi ce draq scrie. Acuma si formularu e fain: o fi el electronic si protector de copaci, da' dupa cel completezi tre' sa-l iei frumos de (in?) mina si sa te prezinti cu el la Biroul de Social Insurance de care apartii. Adica ori iei computatorul in brate si te duci pina la aia, ori tiparesti formularul (deci omori cel putin un copac - fix din rain forest binenteles).
Io nu cred ca tre' sa ma prezint cu calculatoru in brate, orice ar fi! Pai daca esti mai amarit si ai desktop ce te faci? Platesc ei salele rupte de atita carat?! Ca si cu asigurarea medicala e alta povestire advarata... Mai ca incep sa-l cred p-ala cu Sicko!

Anyways, ce vroiam sa spun, inainte de divagatia mai mare decit idea principala, era ca birocratia a fost inventata in America... Sau macar perfectionata la extrem, daca vreti sa-i dati totusi intiietate lui Kafka :) Sau cine stie poate era si Kafka de aceesi parere ca doar nu degeaba l-o fi trimis pe Karl in Amerika, desi nu o vizitase niciodata... (daca cineva chiar mai citeste in ziua de azi, uite si un torrent interesant)

Pt conformitate iata numai o fraza din instructiunile de completare a formularului cu pricina: "SSA forms must be printed on 8 1/2" x 11" white paper. You must print the form with blue or black ink to be acceptable to SSA.

NOTE: if you live abroad, and cannot obtain 8.5 x 11 paper, the use of A4 size paper (8.25 x 11.7) is the only acceptable alternative."

Mi se rasuceste mintea in nebanuite ipostaze cind ma gindesc ca undeva exista un functionarash care nu are alta treaba decit sa stabileasca ce coli de hirtie se pot folosi de catre calatorii prin tari streine pt acest maret formular! Sinistru...

Oare chiar o fi fost vreun nesanatos care a expediat un formular tiparit pe A2 sau A0?! As vrea si eu sa-i string mina daca se exista...

UPDATE: iete ca aci ma pacalira si americanii pe mine: dupa cum se poate vedea aici, Paper Reduction Act se refera nu la copacei cum credeam eu, ci la reducerea numarului de formulare/hirtii si alte alea pe care cetateanul americanos trebe' sa le completeze cind vrea ceva de la stat. Adica fix pt reducerea birocratiei :) Pai daca ei prescurteaza "paperwork" cu "paper"! De unde naiba sa mai intelegi despre ce e vorba?!

Mea culpa... da' de ala cu dimensiunea hirtiei tot imi place :D