duminică, 13 decembrie 2009

Inglourious Basterds

Probabil unul din cele mai idioate filme pe care le-am vazut vreodata! Si cind ma gindesc ca sint mare fan Tarantino!!! Oare cum naiba omul care a facut Pulp Fiction si Reservoir Dogs poate sa semneze si idiotzenia asta?!

Deci, filmuletzul cu pricina este incredibil de slab, in mod cert aveti ceva mai facut cu 2 ore din viata. Scenariul este mirobolant, actorii sint placizi si reci, regia execrabila, tema muzicala intortocheata - ca sa ma exprim politicos, cinematografia vraiste iar efectele speciale la nivelul anilor 50. Asta cu indulgentza...

Carevasazica cam ce se intimpla... (Si nu e spoiler, e facere de bine, va scutesc niste bani si o gramada de timp.) Pai Bradutz, cu mustacioara in dotare si cicatrici pe git, se facea ca organizeaza o gashca de fo 8 bajetzi. Totzi taiatzi imprejur. Pai de Bradutz nu stim daca e taitzel sau nu, ca mai intii pare ca da, dupa aia zice ca ar fi ceva singe de indian pe acolo, iar in cele din urma marturiseste ca e din Tennessee. Si bajetzi taitzei periculoshi - cel putzin asa se pare ca nu se dau amanunte - se parashuteaza ei fix in Frantza ocupata de nazistu de Hitler-ica. Si iaca asha se pun ei pe jucatul de-a Winnetou. Numa ca nu arau pretenari cu Old Shatterhand - i-am numit aci pe nazishti cei rai - ba chiar il alergau de zor. Ocazional ii prindea, le tragea cu bita de baseball la capatzina - intii le scotea cashtile din dotare, ii scalpa si mai lasa cite unul de prasila sa povesteasca ce s-a intimplat. A si le mai mesterea cu shishu si o zvastica intre ochi.
No, pai si unu d-asta scapatu face ce invirte si ajunge fix la alde Hitler-ica si-ii da pe goarna toata tarasenia. Fluieru (fuhrer-ul) se nerveaza de-i tremura mustatza si-l trimite pe hal mai mare halitor de evrei sa-i prinda pe bajetzii lu Bradutz.
Astia intre timp mai spinteca/scalpeaza ceva nemtzalai, mai pun de-o ambuscada... Ca bajetzii si ei.
Intre timp - ca era la timp sa fii intre slava Domnului - se vira pe fir si englejii. Mai precis trimit ei lucutinent dashtept sa organizeze oarece complot cu bubuieli care sa zboare la origine o gramada de nazishti de frunte. Smecheria era ca astia trebuiau sa se stringa la o premiera de film despre un nemtzalau razboinic care omorise cu minutza lui fix 300 de americani.
Nu prea se intelege de ce englejii hotarisera ca nenea lucutinentu cel viteaz trebuia sa se priceapa la filme. De ce, draq stie. Probabil erau interesati de investitii in cinematografia germana, dupa ce-i cucereau.
Numa ca nea Caisa lucutinentu, cu critica lui de film cu tot, facuse germana cam la seral, asa ca l-a bunghit un SS-ist rau - si blond binenteles - ca are accent de West End nu de Sankt Pauli. Asa ca impushcaturi generale si Bradutz ramine fara englezoi.
Binenteles nu se lasa el impresionat de atita lucru, asa ca mere brav mai departe, desi ramase numa cu vreo 3 mameluci din aia 8 initiali. Bine, cu 2 nu se intelege deloc ce s-a intimplat.
Ca tot era la moda cu deghizarile, astia ramasi se dau italieni ca sa intre intre fraierii de nemtzi care se zgiiau la film. Si-avea Bradutz o italiana, de vorba aia "fog'ed 'bout it". Brooklyn scria pa el. Binenteles nemtzii, prosti cum ii stim, nu se prind deloc ce nashp avorbesc astia italiana.
Frumos e ca pina la urma la premiera apare si Hitler-ica. Gashca mare de nazishti, evreii apashi furioshi nevoie mare.
Mai aflam ca tanti care vindea bilete la cinema era si dinsa din Tara Sfinta. Ba chiar mai avea si boala mare pe bietzii spectatori pe motiv ca-i omorisera familia. Ca sa nu se simta singura tanti complota impreuna cu un negru. Logic, nu? Cu cine ai putea complota in mijlocul Frantei imptriva nemtzilor? Binenteles cu un Obama mai timpuriu, ca asta se deghizeaza usor in neamtz. Se pare insa ca i negru avea ceva impotriva lu ms Goebbels ca facea mishto de atletzii de culoare. Si normal ca asta nu e politically correct.

Pina la momentul asta a mai fost cu a mai fost cu toate prostiile de rigoare. De aici incolo se transforma in SF. Mai precis neamtzul ala rau de la SS, vinatorul de evrei, cade la pace cu Bradutz si isi trage insula in Nantucket pe cheltuiala bietului contribuabil americanos. Bradutz - culmea! - o cam ia in freza si e prins cu flagrantul in mina. Si, apoteotic, taitzeii reusesc sa-l impushte pe Hitler-ica. Fix in burtica.
Pe el si pe mama lui... adica si pe Goebbels, si pe Borman, si pe Goering, si pe multzi altii de nu i-am mai cunoscut. Si faza pirotehnica a lu tanti de la bilete reusheshte asa ca aia de scapa neimpushcatzi ard de vii.
La care Bradutz ii trage o zvastica in frunte si lu vinatorul de evrei, dupe care toata lumea-i fericita si filmul se incheie cu mare succes.

Pe parcurs mai is ceva scene sensibile ca: baseball cu o capatzina de neamtz, cutzite infipte prin capatzini -de neamtz binentzeles, o tanti frumushica -Diane Kruger, Bradutz ii da un cap in gura la vinatoru de evrei, Hitler-ica e isteric, filmu lu Goebbels e o prostie si un mare succes, tanti de la bilete se pupa cu negrul, etc, etc...

Mama masii, toate le-am rabdat, da ca aia chiar il pushca pe Hitler?! Pai chiar in halul asta de imaginatzie bolnava sa ai?

Intr-un cuvint: nu, nu, nu, nu! Nu va ducetzi ca o sa plingetzi dupa bani! Nici macar americanii nu cred ca inghit toate gogoshile astea. Na, ca mi-au iesit mai multe cuvinte...

P.S.: acum imi dau seama ca nu vazusem afishul filmului inainte de a posta aici. Asta explica multe :D
P.P.S. : filmul are 8.5 pe imdb.com. Intr-adevar o sursa de incredere. Spune mult despre cita incredere trebuie sa ai in parerea maselor. Asta apropos si de review-uri la varii produse sau de wikipedia.