marți, 30 septembrie 2008

Plano Balloon Festival

Ajuns la a 29-a editie Festivalul de Baloane cu aer cald din Plano este un eveniment local major.
Adicatelea se aduna americanu cu mic cu mare, cu catzel si purcel (figurat ca nu-i voie cu pet-uri) si ce mai are el prin casa - o lada frigorifica in care intra "numai" 5 lazi de bere si vreo 50 de coci-cole, plus ceva scaune pliante sa-si odihneasca chintalele obosite de atita stat in masina. Adunatura cu pricina se intimpla fix intr-un parc - Oak Point mai precis - in mod organizat si supravegheat de Politie, ba mai mult Primaria pune la dispozitie un numar cretin de mare de autobuze ca sa-l plimbe pe bietul contribuabil pina la DART si inapoi.

Asta, contribuabilu adica, se da de ceasul mortii sa ajunga cu masina proprie si personala - un truck de preferinta - fix in buricu parcului, de zici ca vrea sa se suie pa bietele baloane. Asta daca pleaca din timp de acasa, ca altfel strazile adiacente se blocheaza definitiv cu vreo ora inainte de lansarea baloanelor.

Afaceri maretze trag bisericile din zona: cum la biserica se vine tot cu masina si fiecare enorias care se respecta isi conduce hirbul individual, parcarile bisericilor sint imense... Si numai bine la indemina si goale pt asa maretz eveniment! Asa ca in schimbul a 5 - 10 dolari iti lasi masina pe minutze sigure, parcata rustic pe iarba monahala.

Zis si facut, asta cu facutul aplicindu-se si la vreo citiva kilometri pe care i-am avut (de facut) de la parcare la parc. N-a fost chiar asa greu ca monstru statea in baby, deci ne-am miscat usor. N.R.: traducere pt necunoscatori: Sonia statea in carucior.

In parc fain ce sa zic... ca la noi la obor! Miros de friptane sintetice si nashpa, limonada coclita de atita stat in soare, coci-cole si alte z(7)upuri din belsug, plus ceva mincarici bastinoase: snow cone, corn dog si alte cretinatati de spariat copchii, manele indigene - am numit aici formatii de honky-tonk si bluegrass care rageau in megafoane, inghesuiala, transpiratie, parinti agitati, odrasle si mai si, clovni, comedii (nemtzesti) de la BestBuy, politisti, catzei, fum, inghesuiala ca in trolebuzu 96, mizerie, alba -neagra si alte apucaturi fine pe care jurai ca americanosii taman le copiara din Balcani!

A, si mai erau baloanele! Astea faine ce-i drept si cu iz de noutate, cel putin pt mine... Colorate, mari, umflate sau in curs de, suflate de vint de colo-colo, oricum si in orice forma baloanele erau misto! Cel mai misto se vedeau dupa un deal aflat chiar linga pista de decolare, chestie pe care am aflat-o dupa ceva timp.
Pe seara spectacolul a fost si mai fain: au aparut ceva baloane ornamentale - dimensiuni ca si cele reale, dar cu forme ciudate si ne-apte de zbor - si au fost facute jocuri de lumini cu arzatoarele. Adica pilotzii aprindeau arzatoarele baloanelor ritmic, in cadenta, descriind diverse jocuri de lumini. Cel mai fain era cind urla crainicul de event: "Full burn!" si se luminau toate ca dovlecii de Halloween. Pt ca binenteles ca exista unu care urla la microfon tot ce se intimpla, ca poate esti mai oligofren si nu intelegi ce va sa zica "Full burn!". Da' cum astia au tot soiul de chestii pt handicapati, nu vad de ce ar fi lipsit crainicul in sirul asta de dotari.
La sfirsit, ca la orice event americanos, s-a lasat si cu tragere de artificii... Cam putine si necoordonate, dar au mers asa de plecare.

Anyways, a fost destul de fain per ansamblu. Poze mai gasiti aici daca vreti sa mai vedeti.