luni, 22 septembrie 2008

Vedi Santana e poi mouri!

Santana - 09/17/2008, Superpages.com Centre, Dallas

Am incercat sa incep postul asta prin enumerarea citorva epitete care sa descrie ce am simtit vazindu-l pe Santana in concert... Ei bine, vocabularul meu este prea sarac!

Santana este un zeu al muzicii si probabil ceea ce face el poate fi descris doar in limba zeilor! Este incredibil cum omul asta blajin, cu figura de ascet si corp de rocker iesit la pensie poate sa faca chitara sa sune. Daca nu ar fi avut deja un nume probabil instrumentul ar fi trebuit sa se numeasca santana...

La 61 de ani, insotit de o trupa de instrumentisti excelenti, Santana aduna inca multimi de aproape 20,000 de oameni, care se ridica la unison de pe scaune si il aplauda 3 ore la scena deschisa. A aparut dupa o scurta introducere la Jingo facuta de formatia sa... O casacada de sunete s-a revarsat din bateriile excelentilor percutionisti - Dennis Chambers, Karl Perazzo, Raul Rekow - orga lui Chester Thomson era in flacari si dintr-o data s-a auzit chitara maiastra, venita sa clarifice, sa sintetizeze si sa dea continut formei.

Primelor citeva piese parca le lipsea ceva, nu sunau la fel de bine ca pe disc, desi improvizatiile savante ale Maestrului, percutia nebuneasca si vocalizele lui Tony Lindsay si Andy Vargas sunau superb... De-abia dupa vreo jumatate de ora, la Corazon Espinado cred, Santana s-a incalzit :) Oldie but goldie... Apoi a continuat timp de 3 ore, fara nici o pauza, o muzica divina, pogorita parca de la ingerii cu care Santana pretinde ca vorbeste... Au fost piesele de pe noile albume - comerciale dupa parerea mea de la Supernatural incoace - si "vechiturile" adevarate, culminind cu un Oye como va care literalmente a ridicat intreaga arena in picioare si a tinut-o aplaudind minute in sir dupa sfirsitul piesei.

Sint atitea de spus si despre concert si despre Santana, muzicianul si despre Santana, omul incit nu incap cu siguranta intr-un singur post... Santana e o religie, Santana e o legenda, pe Santana trebuie sa-l asculti si sa-l intelegi, pe Santana trebuie sa-l vezi. Da, trebuie sa-l vezi! Nu arata si nu se misca ca Elvis, nu e inconjurat de dansatoarele lui Prince si nu are charisma lui Mick Jagger... dar are chitara si cu ea misca muntii!

"I'm sorry if people's feelings get hurt, man, but the ones that say music can't change the world weren't real musicians to begin with" - Carlos Santana

Nu poti sa zici foarte multe despre cineva care vorbeste zilnic cu un inger, Metatron - asa declara dupa Supernatural in Rolling Stones Magazine - si cu Stevie Ray Vaughan - "
Stevie Ray is here with me every day," he says. "I walk with him, and he walks with me.", sau cu cineva care declara ca momentul numarul unu al vietii sale o intilnire cu Bob Dylan - "He grabbed both my hands, looked at me with those beautiful eyes and said, 'You're one of the few from the '60s who continue to carry the message – and you're doing it great.' ... Queen Elizabeth might have knighted Paul McCartney, but I couldn't care less about that stuff, man. I was christened and anointed and baptized by Bob Dylan. And let me tell you, I went onstage that night and kicked some serious booty."

Asa ca mai bine nu mai spun nimic... Mult, mult mai bine e sa il ascultati!

P.S.: Da, in deschidere a cintat Salvador Santana Band, formatia fiului lui Carlos Santana. Nici de bine, nici de rau, dar daca vrea sa isi faca un nume ar trebui sa cinte in deschidere la altcineva... E mult prea mare diferenta!