marți, 16 septembrie 2008

STOP-LOSS

Nu ca ati mai fi avut nevoie de una din cronicile mele de film, dar filmuletzul asta chiar merita vazut!

Ce are: o poveste super realista - chiar exista omuleti pe aici in situatia respectiva, un avertisment politic serios, o radiografie franca a societatii americane - sau cel putin a celei texane, un manifest impotriva razboiului mult mai eficient decit demonstratiile pacifiste si un actor pe care tocmai l-am descoperit: Ryan Phillippe. Adica ca "actor" a mai cistigat el ceva bani de-a lungul timpului, da' aci chiar si-i merita!


Ar fi doua teme in povestirea cu pricina: una pacifista de relatare a ororilor razboiului si una de lupta imporiva sistemului, reprezentat aici de sus-numitul "stop-loss". Cam ce inseamna "stop-loss": o prevedere in contractul de inrolare a unui individ in armata americana, care spune ca contractul se poate prelungi fara acordul soldatzelului in caz de razboi si daca asa vrea muschiul lu' comandantu' suprem. Care muschi, aflam la sfirsitul filmului, se incordeaza cit mai abitir de ceva ani: din 650,000 de soldatzei care au luptat in Afganistan si Iraq, 81,000 au fost stop-lossed.

Cum devine treaba: ca orice contract din America, se pare ca si asta de inrolare are ceva "fine print". Si binenteles ca fazanii nu citesc tot, si binenteles ca unchiu Sam e cu ochii mari, asa ca, taman cind se intoarce ipochimenul fericit acasa, cu un sac de medalii si milioane de cosmaruri din care il urmaresc arabii omoriti, dupa ce isi gaseste si mindra maritata cu altu, primeste porumbelul pacii fix din mina ofiterului comandant: daca tot ai fost matale asa de erou, i-a mai intoarce-te o tura la omorit de negri ca iete asa vrea domnu Bush!

Si uite asa il vedem pe un "good ole boy from Texas" transformat din Staff Sargeant Brandon King, medaliat cu Purple Heart si Bronze Star, intimpinat cu parada in orasul natal, felicitat de senatorul de Texas, intr-un fugar amarit, care renunta la tot ce are mai de pret cas a poata fugi in Canada sau Mexic. Totul din cauza ca a refuzat sa se intoarca in Iraq sa mai omoare niste Haji... totul pt ca a ajuns la concluzia ca nu vrea sa ii mai moara si alti prieteni in brate... totul pt ca a inteles ca e mult mai important sa fii om, decit sa fii viu...

Bestial e cintecelul interpretat de Tommy chiar la inceputul filmului si modul in care se schimba pe parcurs... Daca oamenii astia chiar cinta penibilitatea cu pricina si mai si cred in ce spune... e nashpa de tot!

Anyways, enjoy the movie! Si nu va luati dupa scorul de la imdb.com, e eveident facut de patriotii americanosi (probabil ca si texani pe de-asupra) :D