marți, 20 octombrie 2009

Oshkosh me

Cu ocazia ducerii pe copca a GM-ului s-a mai intimplat un fenomen: divizia Hummer a lui GM a fost vinduta la niscai chineji. Da, d-aia mici si galbeni si cu ochi ingusti. Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery facea buldozere pina sa le vina idea sa faca Hummer-e. Excluzind faptul ca e chineji chestia face sens ca ce mi-e Hummer ce mi-e buldozeru sau tancul, mai ales daca te uiti la H1. Apropos, vedetzi ca angajeaza oamenii :)

Afacere minunata binenteles. GM a luat prafu de pe toba (cica vreo 100 si ceva de milioane) si chinejii au devenit unul dintre principalii furnizori pt armata americaneasca. Pai da, cine cumpara mai abitir Hummer-uri? Chiar GI Joe...
De-amu daca le vine vreo idee la americani sa se bata cu baietzii cu ochi mijiti, oare le-or da aceeasi baieti mashinutze sa-si transporte trupele? Sau ii lasa sa vina si nu le mai da piese de schimb?

Pe semne asta umbla si prin tartacutza lui Obama si prin cele a prietenilor lui generali(ssimi). Asa ca isi incordara baietzii bicepsu cerebral si gasira solutia: i-a sa nu ne mai jucam noi cu Hummer-ul si sa si le bage chinejii in popou! Pai ce stam noi la mina galbiorilor?! Rezultatul fulminantului proces de gindire a fost ca s-a gasit un alt furnizor de mashinutze pt armata, si anume Oshkosh.

Io la armata nu prea ma pricep si la mashinutze de armata cu atit mai putzin. Carevasazica am ramas putin interzis sa aflu ca furnizorul de tutu-uri pt vajnica armie americaneasca se numeste fix la fel ca furnizorul de hainutze pt fiica-mea. Da' cine stie, ma gindesc, incurcate-s caile capitalismului, mai ales pe aci la el acasa.
Fugutza la guglea si ce sa vezi, numele e la fel da' firma e alta. Frumos e insa ca au sediul in acelasi oras care se numeste? Binenteles Oshkosh :) Asa ca fapt divers: guglea ii da primii pe aia cu hainutzele :D
Acuma ce-i drept sediile se afla la vreo 5 minute distanta asa ca cine stie aia de la pantalonashi si camashutze s-ar putea sa faca in timpul liber si cite un cameon militar.

Da' orisicit decit sa-l pui pe GI Joe in mashinutze (bushitoare?) chinezeshti io zic ca-i mai bine asa. Desi daca scarpini mai bine la capatzina iti aduci aminte ca majoritatea capitalului existent in America provine tot de la chinezi... Deci probabil ca tot chinezeshti sint si mashinutzele facute de Oshkosh, ba chiar si hainutzele facute de Oshkosh.