vineri, 24 octombrie 2008

Acuma e momentul sa-ti cheltui banii la bursa!

Carevasazica ma decid eu asa intr-o dimineata sa ma fac investitor. Pe stock market. Pai ce numa' Soros?! Ia sa vezi ce grozav o sa fiu eu!
Bun... Purcedem serios, stiintzific la treaba ca doar d-aia ne-a placut la scoala. Adica incepem cu inceputul, ma informez, cum zicea un amic de peste Prut. Omul venea in fiecare dimineata constiincios la 9 la munca, dar pina la 10:30 nu misca nimic... Nici la o cafea nu mergea. "Pai ce faci mai, nu vii la cafea? Ai de munca?", "Nu, ma informez." Adicatelea nu poti incepe o zi, fara sa citesti vreo ora ziarele, sa vezi ce se mai intimpla prin lume.

Asa ca m-am informat pe cit am fost eu in stare, macar sa inteleg termenii folositi in argo-ul financiar, ca pina la concepte mai e cale lunga. Dupa care stabilesc o intilnire cu un "financial advizer" al firmei de investitii financiare de pe linga banca. Zis si facut... Foarte amabili oameni mai ales cind au auzit ca s-ar putea sa aduc pentru investit alti bani decit cei pe care ii am deja la ei in banca.
In sfirsit, ma prezint eu la 12 trecute fix sa ma intilnesc cu madama advisor. O tanti la vreo 30 de ani, care incepe sa-mi povesteasca ca sora ei are niste vecini din Romania, ca ce simpatici sint aia si ce nasol tre sa fie in RO.
Aici m-am lejer indignat ca doara nu mai sintem in epoca de piatra, Nea Nicu e mort de mult, ceva capitalism se mai exista si pe la noi, de munca este, salariile au inceput sa arate mai bine, ca sa nu mai zic ca sintem in UE(!). Iar criza economica din cite stiu eu e mai ales in State si mai putin in Europa.
Cind a vazut ca sint roman mare si imi apar nevoile si neamu, a lasat-o si tanti mai moale, ca doar eram investitor, si a trecut la ce fain e in Europa, ca a stat ea citiva ani in Belgia, in partea flamanda. Foarte bine ca ti-a placut zic, si mie mi se pare faina Belgia. "Da", zice, "si am io asa un scop nobil in viata sa vizitez 20 de tari in urmatorii 20 de ani!" "Foarte frumos!", ma arunc eu. "Deja am vizitat vreo 6 si anu asta ma duc in Spania! Pina la Frankfurt cu Alcoolicii Anonimi (American Airlines) si dupa aia cu Ryan Air, ca-i numa 18 euro".
Parca, parca nu prea mi-a sunat bine Ryan Air-ul... nu ca as avea ceva cu ei, dar ce draq cauta ditamai financial advisorul cu RyanAir?! Astia zboara la business sau au avion particular, nu? C-asa am vazut io in filme...

Anywyas, palavrageala despre Europa se termina apocaliptic cu afirmatia lu' tanti: "Mie nu mi-e frica sa incerc lucruri noi! Daca vad la altii ca fac ceva diferit de cum fac eu si ocnsider ca e mai bine, ma schimb!" Bravos! Asa e frumos sa fii deschis la nou ca NYSE la caderi vertiginoase, ma gindesc. "Da, zice, uite, acu citiva ani am vazut la o prietena din Germania ca ei maninca cu furculitza in stinga si cutzitul in dreapta, asa ca am facut si eu asa ca face mai mult sens".
La asta chiar am ramas perplex, vorba lu' Gelu Voican-Voiculescu, daca-l mai tineti minte. "Pai si adica pina acu citiva ani, tu cum mincai?", intreb firav. "Pai cum se maninca pe la noi: mai mult sandwich-uri, adica cu minutza, sau daca era ceva mai consistent frumos cu furculitza in dreapta si daca era cazul luam si lingura. Cutitul se foloseste la inceput sa-ti tai totul frumos in farfurie, si cu asta basta".
Cetisem io prin carti, in Marile Canioane a lui Dan Grigorescu cred, ca asa se maninca la americanoshi: tai frumos totul in farfuriutza, lasi cutzitul pe masa, pui servetelelul pe pulpitze, infigi mina stinga in poala si purcezi cu furculitza si lingura la atacul hamburger-ului. Asta ca sa nu mai zic ca il vazusem si pe Bundy la televizor cum papa... Da' credeam ca-s bancuri...

Revenind la finante, tanti incepe sa-mi povesteasca cum sta treaba cu investitul la ei. Mai precis: "Io iti trag un chestionar, sa vad la ce clasa de investitii te incadrezi, si dupa aia iti recomand niste fonduri mutuale. Aia cu chestionaru e asa de chichi ca io deja stiu ce sa-ti recomand!". "Si cam de unde stii matalutza?" "Pai asa citesc io omu din prima, ca am experienta. Si apoi, io oricum recomand cam aceleasi fonduri, ca astea-s cele mai bune!"

Ce vorbesti mai moncher? Astea-s cele mai bune, ai?! Ia sa vedem... la chestionar i-am dat dreptate: e intr-adevar de chichi. Fix 5 intrebari de bune simt si tzushti la caracterizare. Am inscris fix 60% ceea ce se traduce ca vreau si growth si securitate a investitiei. Nu zau? O fi vrind careva altceva?! Sa trecem la fondurile recomandate. Scoate din palarie unul. Arata super cool, nu cazut decit 0.4% ieri, nu plateste dividende si investeste mai ales in companii mari de pe piata americana. Altfel tare de tot, firma serioasa, nu se joaca... Cica ar fi primul fond mutual inventat vreodata (nu dam nume :). Bine, zic, dar cam cum a mers de la inceputul anului incoace? Fain, bine chiar... a scazut cu 18%. Pai si asta-i bine?! Da, ca acuma toate scad! Asa intre 10% si 50%... deci asta e OK.

Pai si cum nu exista niciunul sa fie pe plus?! No, ca e criza! Adicatelea, io iti dau niste bani ca sa mi-i pierzi?! Pai da, dar pe termen lung isi revine si apoi sa te tii: in medie pe an iei peste 10%! Foarte bine si frumos, dar daca in 5 ani, pe cit e facuta media asta, se nimeresc vreo 2 ca asta de acuma? Se cam duce draq media nu?!
Tanti se uita la mine ca la un amarit de european neincrezator si zice: "Pai cum sa fie asa? Tu n-ai auzit ca guvernul americanos a aprobat un plan de virit bani in banci ca sa-si revina si sa fie toata lumea fericita?!" Bai, da fraier mai sint! Sa nu fi auzit eu tocmai de planul asta... parca traiesc pe Marte, ca sa mai zic. Nu ma pot abtine si intreb candid: "Si de unde ia guvernul cel atotputernic banii astia sa ii vire in sistemul bancar? Nu cumva ii tipareste (chiar aci pe plan local la Fort Worth)?" "Ba, binenteles ca ii tipareste", zice tanti pe un ton superior. "Si daca tot tipareste atita, nu cumva o sa scada valoarea dolarului si o sa creasca inflatia ca in Romania anilor '90?" "Ba da, dar are ele grija guvernul!"

Am incercat sa-i explic ca venind dintr-o tara post-comunista sint un pic cam prea satul de promisiunile astea cu guvernul Big Brother care are grija de mine... dar m-am abtinut si am intrebat-o daca, asa ca specialista, vede semne de redresare si in economia americana sau numai banii de la maretzul guvern o determina sa creada ca criza e pe final si totul va fi roz bombon de acu inainte.
Ea imi zice ca economia mere snur, nu-i bai... Eu ma uit in jur si vad ca tot ce are pe birou e Made in China, de fapt tot ce vezi in magazine sau aiurea ca fiind Made in USA este de proasta calitate si scump. Asta daca se exista.
Sint sigur ca intr-adevar economia merge foarte bine.

Alte fonduri mai ai tanti? Asa unul dupa care sa nu-mi para chiar asa rau cind vad ca imi pierd banii? Nu sint, zice. Asta e marketul. Da' oricum acu e un moment foarte bun sa investesti: s-a atins bottom low si sigur va creste!
Hai pe bune! A doua zi, bursa a mai scazut cu citeva procente...

P.S.: Dupa mintea mea criza n-are cum sa se rezolve mai repede de un an. Cel putin nu in State. Da, va fi o revigorare a pietii cind va fi ales presedintele, mai ales daca va fi Obama. Dar apoi va cadea iar. Mai ales daca va fi Obama. Cit de bine intentionata si inteligenta ar fi o noua administratie ii va trebui ceva timp ca sa poata schimba ceva. Iar pina ce fondul mutual cucu-bau va ajunge iar la average-ul lui de 10% pe an, mai e de o ciorba!

P.P.S.: Fericire mare a scazut pretul benzinei! Nebunie! Acuma putem sa ne dam iarasi cu camioanele pe pajisti si cimpii! Numai ca, din cite stiu pretul a scazut pentru ca si consumul scazuse ca urmare a crizei. Daca consumul creste iar, nu cumva se ia iar si pretul dupa el?!

P.P.P.S: Va rog sa-mi scuzati analiza "economica". Habar n-am de chestii d-astea si va rog sa nu care cumva sa va luati dupa ce spun!