miercuri, 15 octombrie 2008

Times they are a-changin'...

"Come gather 'round people
Wherever you roam
And admit that the waters
Around you have grown
And accept it that soon
You'll be drenched to the bone.
If your time to you
Is worth savin'
Then you better start swimmin'
Or you'll sink like a stone
For the times they are a-changin'"
-- Bob Dylan, Times They Are A Changing


Se schimba intr-adevar si mai ales la computatoare... Pai numa acu citiva ani (luni?) era showul dupa lume sa-ti instalezi un environment de dezvoltare pe compul personal, cu librarii, IDE, web server, DB, source control, etc. Binenteles dupa ce reuseai laptopul cu pricina devenea mai lent decit nationala de fotbal a Romaniei, hard diskul incepea sa se umple, registrii windowsului se enervau si alte fitze de sezon. Asta ca sa nu mai zic de citi bani ai fi datorat daca luai tot softul pe bune :D
Cum erai insa un programator viteaz te duceai repejor pe Linux si dupa ce iti faceai ceva nervi, mai ales venind ca mine din lumea MS, reuseai sa instalezi toate (cam) cum vroiai. Normal acuma aveai dual boot ca doar mai vroiai si sa vezi un film HD si sa joci nu stiu ce minune si placa de sunet sa scoata 7.1 si placa video sa foloseasca toata memoria, ba chiar si touchpad-ul sa mearga cum ar trebui.
Asta trecind total pe linga alte aplicatii dragalase de gen Office, client de mail si calendar, alea de prelucrare grafica, editare video si mai stiu eu ce mai aduna omul pe acasa. Deci de problema cu licentele am mai zis, da?

Anyways, la un momentan (moment dat in traducere) incepura sa para tot soiul din magariile pe care le-ai fi instalat local, moka. Pe net. Am numit aici Google Mail si Docs si altele din aceeasi categorie. (Apropos, io zic ca cele mai tari faze din astea is alea de la Zoho, cam le dau clasa la variantele Google).
Cam pe la aceeasi perioada a inceput sa-mi incolteasca si mie idea unui IDE online configurat cu tot ce trebuie, source control, DB, environment de test. Cam toate cele de care pomeneam in primul paragraf. Mai mult de jumate din oamenii la care le-am povestit chestia cu pricina au murit de ris la idea unui Eclipse online, mai ales cu environment de test si toate cele.
Timp sa ma apuc de chestia respectiva n-am avut niciodata si nici suficienta tragere de inima.

Se pare insa ca s-au gasit unii care sa faca taman chestia asta. Mai precis SUN. Iete un fragment dintr-un mail primit de la ei chiar astazi:

"EZQual Virtual Lab
We have set up a secure, remote, on-line test facility designed to make it easier for you to develop, test and qualify applications on Solaris 10 or OpenSolaris and MySQL for free!

The Virtual Lab features pre-installed SPARC or x86 processor-based Sun servers with Sun Studio Development Tools, Java SE, Sun's Cool Stack, MySQL, Solaris 10, OpenSolaris and more. Access them conveniently with Sun's Secure Global Desktop Software. It's all provided to you as a valued Partner - could it get any easier? No servers to install, no OS installations; you're ready to go and can sign up today!

> Learn More"

So? Vrea cineva sa "Learn more"? Eu unul de-abia astept sa-mi bag nasul in ce au de oferit... 'cause I still believe that SUN will shine!

"The line it is drawn
The curse it is cast
The slow one now
Will later be fast
As the present now
Will later be past
The order is
Rapidly fadin'.
And the first one now
Will later be last
For the times they are a-changin'"