miercuri, 8 octombrie 2008

Datini, traditii si apucaturi fine la americanosi - Episodul 3: TVul

Mdea, pai de la inceput tre sa zic ca nu stiu prea mare lucru despre asta... sau stiu mai mult din afara "fenomenului". Adica nu mi-am pus cablu/satelit... De ce? Pai io zic ca dupa ce terminati de citit o sa intelegeti.

Carevasazica ce se da la tv-ul americanos? Intr-un cuvint: reclame! Reclame de toate soiurile, genurile si stilurile... Reclame mai haioase decit cele din Europa in general pt ca aici nu se supara nimeni daca faci misto de concurenta, daca ii ataci sub centura sau daca doar zici cit esti tu de grozav fata de ei. Cele mai rapsindite reclame sint la: dentisti, concerte, oculisti - boala mare cu lentile cristal HD care te fereste de cataracta si functioneaza fix ca televiziunea HD, credite moka, cum sa iti reduci datoriile, de unde sa cumperi mai multe timpenii ca sa faci datorii, masini, unelte agricole - o fi din motive de Texas, la sali de sport - ca d-ast ais atitia obezi, de bine ce-i preocupa sportul... Nu tu o reclama cinstita la detergenti cu matusa din Italia, la vacante exotice, la parfumuri si vopsea de par cu Zina Surprizelor, chestiile alea finutze cu care ne obisnuisera televiziunile din Romania. Asa ca deci daca, conform reclamelor cel putin, Romania e tara nespalatilor, America e tara stirbilor si a chiorilor.
Reclamele astea se suprapun, se incaleca si se destrabaleaza peste niste emisiuni de toata jena: filme rasuflate de acu 10 ani, seriale si mai si - acu citeva luni am vazut ca mai difuzau Beverly Hills, sporturi autohtone - fotbal cu mingea de rugby, maretzul sport national - ala unde o multime de adulti in izmene si costumatie de Gay Parade dau cu bita-n minge/balta si, foarte rar, baschet si hochei. In rest show-uri cretine - Oprah si David Lettermann sint cele bune, documentare puerile - genul rubricile Stiati Ca... din Start Spre Viitor si Cutezatorii pt cine isi mai aduce aminte, stiri cenzurate, meteo ca la balamuc, informatii interesante despre cine a mai sfeclit-o pe soselele patriei si mai nou politichie. Da' politichie tata nu jucarie! Se infrunta Obama cu McCain mai ceva decit Fat Frumos cu Zmeu (nu neaparat in ordinea asta)... Si dupa ce fac astia clabuci la gura vreo citeva ore - in stilul lu Nea Nelu de prin '90, adica vorbesc de transpira da' nu spun nimic - incep ailalti - analistii si comentatorii politici - sa taie firul in 14 din studio. Inca cel putin tot atitea ore...

Adicatelea e cam ca si la tv-ul din Romanica, numa ca astia au reclame mai timpite... Si idei si mai si: de exemplu e durere mare sa nu cumva sa lezeze tinerele vlastare ale natiei cu imagini ofensatoare, recte cu ceva cit de mic legat de sex. Pai se poate sa dai la stiri ca s-a dus Pamela Anderson goala sa ii duca un tort lu mosu de la Playboy si sa cenzurezi partile cele mai interesante?! Adica vreo 2... parti... interesante. Ca sa nu mai zic la Olimpiada: probele de fete, mai ales alea de gimnastica, se transmit cu citeva minute intirziere ca nu cumva sa li sa rupa costumul la sportive si sa vada odrasla americanoasa vreun chilotel sau vreo bareta de sutien! Ce sa-ti zic ca pe Janet Jackson uitara s-o decaleze cind cu Super Bowl-ul.
Asa ca odraslele e safe, nu invata prostii de la tv, ce daca in licee se mai vinde cite un joint sau mai vine unu cu puscociu sa-si ia notitze.

Mare moda mare si cu DVR-urile. Astea e inventia lu peste prajit: digital video recorder! Mai pe romaneste, o scula de inregistrat programe tv. Digital, sa nu uit... Se gasesc unii deci asa de interesati de mizeriile care va ziceam ca is la tv, ca isi programeaza dvr-ul sa inregistreze pe tanti Oprah cind sint la servici, ca sa poata sa o vada seara cu tot familionu. Pe faza asta ori iti cumperi vrajeala respectiva singurel la vreo suta si ceva de para, ori ti-o da furnizoru de cablu. Moka, vorba vine ca si-o scoate el din abonament. Deja reclamele sint ceva de genu: "ia matale cablu de la noi ca-ti dam patru DVR-uri; ce draq faci cu ele nu ne intereseaza, da uite noi iti sugeram sa pui unul in buda". Si uite asa am ajuns la o categorie de reclame pe care o uitasem: reclame la furnizoru de reclame, adica la cablisti, isp-isti si companii de telefonie. Ultima gaselnita in materie e una care incepe cu zgomotul de apa trasa la toaleta, un ciocanit in usa, o voce care intreaba ce faci si una care raspunde "ma uit la showul inregistrat ieri pe dvr".
Cica ar fi niscai DVR-uri care pot taia reclamele din ce inregistreaza. Asta parca suna mai destept, desi daca tai reclamele nu prea mai ramine nimic... Si totusi care o fi deosebirea fata de batrinele VHS-uri din care tot omul mai are cite unul pe acasa?

Ei si acuma sa vedem si cit costa distractia: pai de la 30-40 de para pe luna te poti bucura intens la vreo 100 de canale unul mai tare ca altul, cam in contextul descrierii de mai sus. Daca vrei matale si niste canale la care ai ce vedea, cit de cit, un HBO, Cinemax, Discovery sau mai stiu io ce, te mai costa vreo 20 de para. Daca esti chiar pretentios si vrei si ceva sport de prin Europa sau cine stie ce canale mai exotice ori mai scoti vreo 30 de para ori constati ca nu exista oferta.
Normal ca daca totai cablu esti smecher si ai si televizor HD, asa ca ai vrea si niscai canale pe masura. Normal ca daca esti smecher esti si prost si ai luat un tv 1080p ca sa constati, cu gura cascata sa intre musca, ca toate canalele HDTV sint 780p sau 1080i, adicatelea investitia ta suplimentara de citeva sute bune de dolari e sublima da' lipseste cu desavirsire. Nu chiar cu desavirsire daca ai un HDDVD sau BluRay da' asta-i alta povestire...
Fain e si daca te dovesdesti smecher in continuare si iti iei un bundle. TV, internet si telefon la pachet. Pai ce poate fi mai fai de atit? Ai de toate si probabil ca si pret e mai mic... E mai mic ce-i drept decit sa le iei individual, mai precis cam 40 fiecare. Asa ca la numai 120 de para pe luna te poti bucura de toate beneficiile civilizatiei si culturii americane... Da' strict americane, ca toate canalele tv sint din tara cu pricina, iar telefonul e numai local si interurban - nu va mai zic cit costa internationalele. Noroc cu internetu saracu ca p-ast ainca nu se gindira sa-l faca local... Da'mai stii? Tot se utia cu jind la chinezi, poate le vine vreo idee sa faca abonamente diferite la net pt site-uri din afara SUA :D Si mai noroc cu bit torrentul asta pare ca le-a scapat de sub control - pina or veni aia cu copyrightul sa-ti bata la usa.

Si iaca asa nu am io tv cu cablu si nu pot sa ma mir de ce mai zice Becali decit citind Gazeta Sporturilor...